Några av Rios skönaste stadsdelar

I det här inlägget tänkte vi berätta lite kortfattat om några stadsdelar som vi tror kan vara intressanta för er som letar semesterboende i Rio. Alla de områden som vi tänkte presentera ligger i Rios södra del (så kallade Zona sul) eller med omnejd. Vi har valt ut de stadsdelar som är rekommenderade för turister och semesterfirare, med andra ord; stadsdelar som är säkra och trygga. Vi kommer vid senare tillfälle lägga upp mer detaljerad info om dessa kvarter. Om utbudet; det vill säga schysta restauranger, barer, dansställen, shopping samt andra sevärdheter.
IPANEMA ligger som bekant efter stranden och har något tropiskt och bohemiskt över sig. Här finns dessutom barer, restauranger och shopping i alla prisklasser. Missa inte Feira Hippie som går av stapeln varje söndag som är en välbesökt marknad där man kan finna både hantverk, smycken, instrument och loppisfynd. Varje söndag stängs även biltrafiken av efter den kilometerlånga strandpromenaden. Helt idealiskt för den som vill jogga, åka skateboard eller rollerblades i solskenet.
Om man fortsätter en bit västerut efter Ipanema ligger stadsdelen LEBLON som sägs vara en av de dyraste platserna i världen att bo på. Atmosfären känns pittoresk och genuin dessutom man är aldrig långt borta från stranden. Det är alltså inte för inte som många av Brasiliens mest kända musiker och konstnärer valt att bo här. Här ligger en mängd chica restauranger, hotell och sushi ställen som otvunget blandas upp med enklare bodegor och kaféer portugisisk anda.
ARPOADOR. Denna "ministrand" med dess klippor delar de legendariska stränderna Ipanema och Copacabana. Arpoador har blivit ett näste för Rios alla surfare som sticker hit när det går bra vågor. Om du är i Brasilien för att surfa är detta ett måste!
COPACABANA är kanske världens mest kända strand. Denna 4 kilometers långa stranpromenad har mycket att erbjuda. Vad som är stadsdelens charm är mixen av människor. Här samlas alla, inte minst under de spektakulära nyårs firerierna som är storslagna med cirka 1-2 miljoner (!) besökare varje år.
URCA är en mindre känd stadsdel som ligger vid Guanabaraviken, vilket är nära stranden Praia de Fora, och Sockertoppen. Vi kan varmt rekommendera denna stadsdel för den som letar lite billigare boende i Rio. Området har en mängd byggnationer i Art Deco stil och det finns ett välbesökt militärmuseum intill Sockertoppen.
BOTAFOGO är namnen på en av Rios mest kända fotbollsklubb men också en skön stadsdel som ligger bakom Copacabana i Rios södra zon. Dessa kvarter är ännu inte lika exploaterad av turister som Ipanema, Leblon och Copacabana. För denne som vill stanna en längre period i Rio är Botafoga att rekommendera i och med att hyrorna för boende inte är lika upptrissade här.
LARANJEIRAS är en av Rios äldsta stadsdelar och liksom Botafogo relativt ännu oexploaterat. Vackert lokaliserat och inte alltför långt till stränderna.
Stadsdelen JARDIM BOTANICO finner man norr om Ipanema och Leblon och har fått sitt namn efter Rios botaniska trädgård som också ligger placerad här. Den botaniska trädgården är liksom stadsdelen- fantastik! Att ta sig upp med spårvagn till Corcovado och Kristusstatyn (som naturligtvis är ett måste) är inte speciellt långt här i från. Missa för den delen inte heller att besöka kvarteren i Baixo Gávea ett stenkast från Jardim Botanico.Här samlas alla hippa Riobor för att ta en öl eller fler på gatan eller på någon av alla barer som ligger belägna här.
BARRA DA TIJUCA ligger i syd västra Rio och är den yngsta stadsdelen med sina blott 30 år. Barra da Tijuca är till skillnad från Zona sul uppbyggt efter nordamerikanska standarder med breda avenyer, shoppingcenter, kontorsbyggnader och lyxiga andelsfastigheter med SPA och tennisbanor. Området ligger vackert beläget efter stranden och det finns många parker och grönområden. Barra da Tijuca sägs vara den säkraste stadsdelen i Rio och det kanske är just därför många kändisar och fotbollsspelare har valt att slå sig ned här.
Kategori: