Det regnar i Rio

Ett regnoväder har dragit in över Rio och stan tycks genast bli en annan. Likt en skugga av sitt gamla jag eller som en stad i sorg så har den fått ett ansikte jag inte tycker om. Byggnaderna känns trista, luften är rå, trafiken är hetsigare än vanligt och kön i mataffären ruskit lång. Duvorna har tagit över stränderna, där de nu kan gå ostört, pickandes i all bråte som flytit i land. De verkar lyckliga över att få vara ifred för en gångs skull utan att bli ivägkörda. Fan vad mycket skräp det måste finnas i haven med tanke på den häpnandsväckande stora mängd som ligger här på stranden. Det verkar mest vara plast av olika slag. Dunkar, flaskor, hinkar, korkar, skor, kaffefilter. Ett vitt rivjärn hinner jag skymta när jag tar mej en närmre titt på högarna av avskräde som ligger vid mina fötter. Havet som på några dagar gått från att vara välkomnande och turkost är idag deprimerande grått och slår aggressivt mot klipporna. Trots att det inte bjuder på några klassiska vågor är det fullt av unga surfare som djärvt simmar ut på sina smala brädor likt en scen ur Point Break. 

Som vuxen och rationell så inser jag ju att det ibland måste vara sånt här ogästvänligt väder - även i den här stan. Även om det suger. Solen och livet på stranden verkar vid sånna här tillfällen vara långt borta, men hey, det fina vädret kommer faktiskt åter, även om det dröjer några dagar. It can't rain all the time.

Bye bye birdie...
 
Oväder i Rio? Tur att det finns en hel del man kan göra ändå. Förutom aktiviteter som surfing eller bocka av klassiska "turistmåsten" så kan man alltid förgylla sin dag så här;
 
* Besök något coolt museum. Det finns allt i från modern konst (MAM) till ett litet Carmen Miranda museum som absolut är värt ett besök. Varför inte ta båten över till grannstaden Niteroi och spana in det sällsamma UFO-liknande MAC museet. Det är designat av den värlsberömda arkitekten Oscar Niemyer (som ritade typ hela Brasilia). http://www.macniteroi.com.br

* Köp ett snyggt paraply och beta av Rios centrum. Om det inte regnar för mycket och man är shoppingsugen så är den färglada markanden Mercado Uruguaiana värt ett besök. (Metro - Uruguaiana)

* Gå till en mysig bar eller ett cafe, ta tillfället i akt och drick en massa rödvin, kaffe eller te- det vill säga sånt man inte vill dricka när det är stekande sol ute. 

* Gör ett trevligt och långt restaurangbesök. Välj en churrascaria (restaurang som serverar grillat) Porrcao Barra i Barra da Tijuca ska vara en av de bättre: http://www.porcao.com.br/churrascaria/unidades/porcao-barra/  

* Att äta sushi är också ett riktigt trevligt alternativ. Längs Ipanemas gator finns en mängd bra sushiställen, min favorit är Nik Sushi http://niksushi.com.br Rodizio innebär att man får äta hur mycket man vill till ett visst pris. Typ buffe, fast man blir servarad. 

* Gå på Bio. Det ligger biografer lite varstans i Zona Sul; bland annat på Avenida Nossa Senhora de Copacabana (som är från 1940- talet) , i shoppingcenterna Botafogo och Leblon.

För fler tips besök denna sida: http://www.todorio.com/rio/tour/riocomchuva