Tilltugg på Rios stränder

Att tillbringa en heldag på stranden är en regel snarare än ett undantag i Rio de Janeiro. Det finns åtta stränder att välja på i Zona Sul. De flesta semesterfirare brukar hamna någonstans längs Copacabana, Ipanema eller Leblon. Dessa långa stränder är indelade i så kallade postos eller nummer som följer en kronologisk ordning. I början ligger Leme och posto 1. Strandsträckan fortsätter sedan till att bli Copacabana, Arpoador, Ipanema och slutligen Leblon där man finner den sista poston nummer 12. Det faller sig liksom naturligt att man har en älsklingsposto som man automatiskt återvänder till varje gång man drar till stranden.

 
De flesta anländer tomhänta eftersom det hyrs ut både solstolar och parasoll på plats. När du slagit dig till ro, sittandes slappt tillbakalutad i solstolen så kommer du ganska snart bli uppvaktad av någon försäljare. Du kanske då hinner tänka att man i allfall inte behöver oroa sig för vad man ska stoppa i magen under dagen. På Rios stränder flödar nämligen försäljning av tilltugg och dryck i en oändlig uppsjö. Den ena försäljaren är mer uppfinningsrik att fylla sitt kommersiella syfte än den andre. Förutom mackor, frukt, glass, öl och läsk finns det en mängd andra strandspecialiteter i Rio som är värda att prova. Här nedan har jag listat ett litet urval på vilka slags tilltugg som det kånkas runt på, i plastpåsar och kylbagar, på brickor och i dunkar. Välkommen till Rios strandliv.

Biscoito Globo - Är strandklassikern nummer 1 i Rio. Dessa doughnut liknande snacks finns sötade (röd förpackning) eller saltade (grön förpackning). Ett stående skämt är att en carioca (Rio-bo) inte klarar sig utan två saker inom matväg; de svarta bönorna och Biscoito Globo.

 
Acai - Vid det här laget känner nog de flesta till denna brasilianska läckerhet. För den som inte vet så är acai ett superbär från Amazonas regnskogar, fyllt av vitaminer och antioxidanter. På de flesta ställen i Brasilien förtär man acain som smoothie eller glass. Receptet är enkelt om man har en blender och de rätta ingredienserna. Man mixar ihop en viss mängd fryst massa av acai med bananer och lite koncentrerad guraná. Detta ska sedan toppas med granola och frukter. Acai går att köpa färdig överallt i stan, dock skiftar kvaliteten avsevärt, så håll er borta från den billigaste 5 -reais varianten.
Espeto de camarao - Grillspett med räkor. Dessa ska ätas hela (med skal och allt), med stänk av limesaft, några droppar tabasco och perfekt mängd salt.
Salgado Arabe - Arabiska tilltugg är det många olika turbanprydda försäljare som kränger. Det finns en mängd olika typer av dessa salgados som är fyllda med allt i från kyckling till bacalao. Mitt tips är att prova sig fram. Min personliga favorit är en slags pirog med spenat och ricota (salgado integral com espinafre e ricota)
Queijo grelhado- De senaste strandryktena säger att denna grillade ost från nordöstra Brasilien har blivit bannlyst. Kanske har det med röken att göra? Försäljarna går runt med en liten grill över axeln. Rök bildas alltjämt
då försäljarna var gång stannar till hos en kund för att på plats grilla den delikata osten.
 
Sacolé natural
 
Sacolé - Tillväga gångsättet att förtära Sacolén påminner mig om 80-talet och en viss isglass från Glassbilen man liksom sög i sig ur en smal plaspåse. Sacolén kommer också i en plastpåse, men är gjord på juice och fruktkött. Vissa försäljare påstår att deras sacolés är helt naturlig, utan tillsatser. Jag struntar i vilket eftersom jag älskar denna uppfriskande isglass. Dessutom finns det oftast fler smaker; bland annat kokos, annanas och mango för att nämna några. Vid festliga tillfällen går det att köpa Sacolé med alkohol i. Efter några sådana spritstinna ispinnar brukar strandlivet få en helt annan dimension. 
Empada - Dessa små pajer ser ut som muffins och har olika slags fyllningar. Exempelvis; carne seco (torkat kött), frango e catupiry (kyckling och catupiry= en speciell brasiliansk ost), queijo (ost) och goiaba (guava) 
Mate Leao är ett slags iste som är väldigt typiskt för Rio. Försäljarna kånkar omkring på två dunkar med tapp på vardera axel. Den ena dunken innehåller matén (isteét) och den andra kall lemonad. Försäljaren börjar först tappa upp matén i ett plastglas tills man tycker det räcker. Då tappas resen av glaset upp med lemonad. Man bestämmer helt enkelt själv hur mycket man vill ha av vardera dryck.
 
Ord som kan vara bra att kunna:
Praia - Strand
Cadeira-Stol
Guarda sol- Parasoll
Cerveja - Öl
Copo-Glas
Refrigerante - Läsk
Piccole - Glass
Abacaxi - Ananas
Coco - Kokos
Melancia - Vattenmelon
Agua-Vatten
Mar-Hav